Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2008 12:33 - No more Mogilinos
Автор: rrashkova Категория: Политика   
Прочетен: 4958 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 04.03.2008 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Предложение към Великолепната Шесторка

 

Преди  дни в централната емисия “Новини” на Канал 1 мина репортаж  за диагностика на генетични увреждания в началото на бременността /http://news.bnt.bg/content/view/full/210018/ . Според изнесената информация бъдещите майки вече могат да се изследват / в София/ за вродени малформации на бебето още във втория месец и така  на много ранен етап да разберат и  да прекъснат бременността си, ако има риск от раждане на увредено дете.    

Докато гледах репортажа ми хрумна следната идея, която бих предложила на екипа на Великолепната шесторка, а защо не и на всички  останали организатори / наши и чужди/  на благотворителни  кампании за набиране на средства за дома в Могилино.

Освен  за изграждането на  т. нар. “Малки къщи” за деца, предлагам на Великолепната Шесторка със събраните  от нашите есемеси средства да  закупи един или няколко такива уреда и  да ги дари на държавни, общински или частни АГ комплекси в страната, защото  е крайно неудобно подобно изследване да се прави само в София, както е сега.  

За да няма “клиенти” на домове като този в Могилино трябва да се работи превантивно -  в посока ограничаване  броя на ражданията на  деца с физически и умствени увреждания. А това може да стане с откриване на вродените малформации чрез подобно изследване.

Разбира се, наличието на няколко такива уреда, където и да са те, не би било достатъчно. Най-важно е държавата да ги “припознае” като сигурен начин за намаляване броя на родените деца със сериозни  увреждания и час по скоро да направи тези изследвания задължителни и безплатни за всички бременни.

 



Тагове:   more,


Гласувай:
0



1. анонимен - великолепната
22.02.2008 12:41
Малките къщи са си малки къщи. Къщите няма да оправят уврежданията на децата. Не чухме нищо за хората, които ще се грижат за тях. Май никой засега не прояви желание, защо така? Даже не чух част от парите да се отделят за рехабилитация, доколкото е възможно, на децата. А малките къщи кой ще ги строи? "Наши хора", нали? След 2-3 години ще почнват да се рушат заради некачественото строителство и пак държавата да му мисли, че не ги поддържа.
цитирай
2. анонимен - Ужас
22.02.2008 12:49
http://bux.to/?r=bg_lacho
цитирай
3. roniabg - едно много разумно предложение
22.02.2008 14:14
само дето тези майки трябва сами да отидат до тези апаратури. кой и как ще работи по този въпрос? не може да се разчита, че едно предаване по телевизията изведнъж ще стигне до всички онези неграмотни хлапетии, дето раждат на по 12 години. нали ако бяха ходили на прегледи, АЗД щеше да ги гепи овреме?

ако авторката предприеме нещо по въпроса, това вече е друго нещо. тогава ще бъде похвално, особено ако даде и резултат. така че ти желая успех, Ренета!
цитирай
4. gothic - Поддържам те напълно! Преди време ...
22.02.2008 14:27
Поддържам те напълно! Преди време със съпругата ми преживяхме ужаса да изгубим дете, малко след като бяхме усетили първите му движения. Твоята идея би предпазила много хора от тази трагедия. Поздравления!
цитирай
5. анонимен - типичен нацизъм
22.02.2008 14:40
така са правели през 30-те години нацистите в Германия и техните подражатели в Швеция. ако искате да сте и нацисти освен, че сте комунисти, ОК.
цитирай
6. darktales - Това предложение само по себе си е ...
22.02.2008 14:56
Това предложение само по себе си е добро,като изключим връзката с разни 6-ки,приходите от които,страхувам се,вече са ''разхвърляни'',както казва анонимен 1. Има обаче една подробност. Не знам как е по други места,но например в родилното на болницата в Бургас всеки месец постъпват по няколко жени с новородено или на път да се роди дете,които:
- по време на бременността никога не са ходили на женска консултация
- не си знаят дори датата на термина
- обикновено нямат дори лична карта
- нямат никакво намерение да отглеждат детето
Здравната система ''научава'' за тяхната бременност едва когато тя е на път да се разреши.А те са само най-фрапантните случаи.Има една друга голяма част,които по някакъв начин успяват да се запишат на личен лекар или пък все още не са навършили 18 години,които тръгват на АГ консултации едва когато бременността им напредне толкова,че вече е късно за аборт.Е да,става дума предимно за жени от ромската общност.Които са и основният ''ресурс'' за появяване на бял свят на деца,обречени да бъдат изоставени още преди да са се родили.Но тези проблеми са толкова дълбоки,че изискват години целенасочена и упорита работа.И едва ли ще се решат с пи ар-ски акции на разни комедианти.
цитирай
7. gothic - #5,
22.02.2008 15:10
що не мислиш, преди да пишеш, а?
цитирай
8. sladurana86 - По принцип това е едно разумно пр...
23.02.2008 16:17
По принцип това е едно разумно предложение, но ако го погледнем от етична и морална гледна точка се получава нещо друго - имаме ли право да лишим едно човешко същество от живот?! Макар и родено с увреждане, то има право на живот не по - малко от всяко друго дете.
Понеже от уни - то ни пращат на практики в такива и подобни заведения, мога от лични впечатление да намиша един дълъг коментар, но ще се опитам да бъда кратка. И така мен страшно ме дразни твърдението "Семейна среда"понеже това словосъчетание започнаха да го ползват куцо, кюраво и сакото, без ни най - малко да вникнат в смисъла му! Децата като тези от Могилино никога няма да се чувстват добре в такива условия, защото са деца с много висока степен на увреждане! Те често не осъзнават, че не са само те в стаята, че има и други живи същества и на тях трябва да се обърне внимание. За тях трябва изключително специализиран персонал и оборудване, адаптирана сграда и околна среда(стълбища, тоалетни, легла, столове и пр.) Това колкото и да се опитват никога няма да успеят да го постигнат при деца с толкова висока степен. Тези къщички като нищо ще се провалят, защото не са удачни за тези деца.
Скоро бях в един дневен център за деца с множествени увреждания - "Св. Мина". Там децата не са с такава висока степен, живеят си със семействата, учат и някой слънцев ден, някои от тях могат да бъдат адаптирани в нормална училищна среда. Докато родителите са на работа, в центъра се грижат за децата, обучават ги, работят с тях и пр. В края на работният ден едно специализирано автобусче ги връща обратно по домашните адреси. На сутринта ги взима обратно. Но това не може и няма как да стане с деца с толкова висока степен на увраждане. Това е мое лично мнение и може и да греша и дано да греша
цитирай
9. darktales - Абортът е нещо ужасно и непоправ...
23.02.2008 20:57
Абортът е нещо ужасно и непоправимо,но аборти по желание така или иначе се правят.Няма логика да се забранява или отказва това право на бъдещите родители,когато се установи висок риск за раждане на увредено дете.
цитирай
10. rrashkova - Браво!
29.07.2008 13:39
Държавата ще поеме генетичните изследвания за бременни от 2009 г.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rrashkova
Категория: Политика
Прочетен: 337258
Постинги: 43
Коментари: 272
Гласове: 611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930