Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2008 15:36 - МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ вместо MARCH MUSIC DAYS
Автор: rrashkova Категория: Политика   
Прочетен: 4453 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2008 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Като председател на ПК по култура в русенския общински съвет предложих на останалите членове на Комисията да изразим нашето несъгласие с използването на английски вместо български език в рекламните материали на традиционния русенски фестивал Мартенски музикални дни.  За целта подготвих  декларация със следния текст, която  бе подкрепена от 42-ма от общо 44 присъствали съветници на последната сесия .

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

от членовете на ПК по култура при ОбС - Русе

 

С настоящата декларация, ние  членовете на постоянната комисия по култура изразяваме своето категорично несъгласие с факта, че на транспарантите, билетите брошурите, плакатите, банерите и всички рекламни материали, посветени на тазгодишното издание на фестивала Мартенски музикални дни името на фестивала е изписано на английски език!

 

Ние смятаме, че употребата на MARCH MUSIC DAYS вместо МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ е признак на занижено културно равнище и чувство за малоценност. Използването на английски  вместо български език не  прави фестивала по-авторитетен или по-престижен, а напротив. Позицията ни е за самоуважение и отказ от чуждопоклонничество.

 

Намираме за недостойно и унизително  заменянето на родния  език с чужд, особено след 25 Април 2005 г, когато в Люксембург бе подписан Договора ни за присъединяване към ЕС и с него кирилицата получи правото на една от трите азбуки в съюза, заедно с латиницата и гръцката.

 

Още по – недопустимо е използването на чужд език след приемането на страната ни в ЕС  на 1 януари 2007-ма, след която дата българският  получи статут на официален език в ЕС и се нареди сред 23-те езика, които са обявени за официални езици на Съюза.

 

След всички тези факти, считаме, че налагането и утвърждаването на кирилицата като европейска и световна азбука е наша (българска) мисия и лична отговорност. Различното от това поведение обезсмисля усилията на много наши достойни сънародници.

 

Ние смятаме, че подобно отношение и пренебрежение към родния език  излъчва негативни сигнали към българската и международна публика и представя в лоша светлина Община Русе.

 

Със своята многовековна история днес българският език обогатява европейското културно пространство и ние призоваваме Община Русе занапред да не го заменя с други езици при изработването на рекламни материали и организацията на това и други събития  в Русе, страната и извън нея.image



Тагове:   Мартенски,   march,   Music,   Музикални,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. teodor - Напълно подкрепям вашата позиция. ...
25.03.2008 16:22
Напълно подкрепям вашата позиция.
Доколкото знам има закон, който изисква винаги използване на български език и само, когато се налага и на дрег език. Но както и във всичко останало, никой не контролира спазването на законите.
цитирай
2. анонимен - русенка
01.04.2008 13:47
Тези неща не се уреждат със закони. Правилно според мен е наименованието да го има на български е един общоприет за най-честа международна употреба език(познайте кой).
Друг е въпросът трябва ли тази полемика и тези декларации да се правят насред фестивала?! Защо трябва да се решават такива въпроси пред очите на гостите и участниците, не знам.
По същия начин можете да поставите пред общинския съвет защо наименованието, респективно логото на един от новостроящите се търговски центрове е на латиница Mall Rousse(поне директивите на министерството на държавната аминистрация да бяха спазили и да напишат Ruse, според последно приетата транслитерация на наименованията на населени места.
Хайде, ще кажете, това е магазин, ами в Регионалната билиотека се провежда международен конкурс за екс-либрис - обявата е САМО на ... английски.... Сигурно има и други подобни примери. Като сте подели този въпрос, открийте една тема, нека всеки се огледа и да види къде на какъв език се пише, не чакайте да започнат събитията и тогава да ги атакувате... Превенция макар и чужда дума може да свърши и добра работа...
цитирай
3. анонимен - мдаар да си гледат работата
06.06.2008 10:39
Русе се пише на латиница Rousse
цитирай
4. анонимен - march music days
08.02.2009 22:30
Kakvo stana s programata ,be hora.Do tazi data vinagi e bila gotova.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rrashkova
Категория: Политика
Прочетен: 337260
Постинги: 43
Коментари: 272
Гласове: 611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930