Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2007 15:04 - Как да се преборим с купуването на гласове?
Автор: rrashkova Категория: Политика   
Прочетен: 5249 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На прага на първите местни избори в условията на европейско членство ни грози реална опасност от  тотално опорочаване на вота като следствие от купуването на гласове.

 През последните няколко дни национални и регионални медии изобилстват от репортажи по темата - журналисти и очевидци се надпреварват да ни покажат/разкажат за стари и нови схеми за отчитане на платения вот.

Умишлено или не, обаче се пропускат някои съществени  изводи и коментари.

Ще започна с безсмисленото решение на ЦИК от вчера, според което в избирателните секции ще бъдат поставени табелки с надпис “Забранено използването на мобилни телефони”  без  това да означава, че избирателите няма да бъдат допускани с GSM-и в тъмната стаичка. На практика, спазването на забраната на ЦИК няма как да се проследи, тъй като нито в тъмната стаичка ще има камери, нито някой ще проверява с металотърсач  или “обискира” избирателя, за да установи дали носи или използва мобилен телефон или друго снимащо устройство.  Така всеки, който пожелае пак може да си снима  попълнената  бюлетина в кабината за гласуване / аз лично ще го направя, за да докажа колко е излишна е била тази акция/.

Отново, за да ни „замажат” очите  и да демонстрират някакво противодействие, броени дни преди местния вот Парламентът криминализира купуването и продаването  на изборни гласове, но се питам защо се зае с този въпрос чак сега и защо го направи по този неработещ начин. Убедена съм, че не само няма  да ограничат тази практика, но така направените промени ще я затвърдят и увеличат случаите, тъй като заплашени от 2 години затвор, гражданите на които е предлагано да продадат гласа си, вместо да сигнализират за тези” оферти” ще станат съучастници в това престъпление.  Резултат е ясен: покупко-продажбата на гласове ще стане невъзможна за доказване. А може би точно това е била и целта на депутатите?

И докато Полиция, ЦИК и Парламент предлагат подобни неадекватни решения, а  медиите само регистрират фактите, списъците с платени гласоподаватели набъбват.  И което е още по-жалко -  ромите и турците вече далеч не са основен донор на платения вот. Благодарение  на липсата на ефективен механизъм за предотвратяването на тази порочна практика, тя  стана  задължителна характеристика на  изборите, излезе извън границите на ромските квартали и електората на ДПС, обхвана все по-големи групи граждани, в това число и етнически българи.  И ако в близкото минало  гласове пазаруваха една-две партии, днес изключение в това отношение почти няма - стари и нови партии, бизнес сдружения / купили си нечия партийна регистрация/  и „независими” кандидати без идеи, кадрови потенциал и визия превърнаха купуването на гласове в основен акцент на кампаниите си.Техните партийни активисти  заложиха на  този непочтен подход  за спечелване на вота и вместо в състезание на платформи, програми и политически послания обърнаха предизборната борба в лов на платени избиратели.

 

Към настоящия момент виждам  един единствен начин да спрем тази гавра  – като излезем всички и гласуваме масово! Само така можем да намалим отражението на купените гласове върху крайния резултат от вота. Ако не искаме съдбата ни да се определя от  платени гласоподаватели, а бъдещето ни да зависи от некадърни управници и за да не ни е срам да кажем утре от кой град сме и кой ни е кмета – трябва да гласуваме, по съвест и с разум, защото какво ще се случи през следващите 4 години зависи от нашия избор тази неделя!

 

А иначе, за в бъдеще има само един механизъм за справяне с купуването на гласове, а и с много други проблеми -  и той се нарича задължително гласуване!

 

 

 



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. mitternacht - мм
25.10.2007 15:29
да видим... как да се преборим с копуването на гласове...
Като начало, ако има доказателства и сведения за такова, веднага същия кмет да бъде наказан, може би и разстрелян, но това само в мечтите ни.
Всички партии в България, които не са конституцио-съобразни да се премахнат.
На неграмотните да бъде забранено да гласуват.
Дори може на всички етнически не-принадлежащи към българите да се забрани.
Това би било ефективен и оплюван метод.
цитирай
2. mitternacht - амиии
25.10.2007 18:20
незнам дали точно би туширало етническите партии.
Реално погледнато, все повече българи изчезват, все повече роми и турци се раждат, младите хора в държавата намаляват, а пък пристигат автобуси от нашата съседка, бивша поробителка.
Освен това хората тук, българите де, са толкова разделени на социалисти, пък сега излезе и Герб и Атака... така че, може би ако се намери общ лидер на българите и всички тогава отидат да гласуват за него... биха могли да се "тушират етническите партии" за които навсякъде се говори че дори са незаконни.
цитирай
3. анонимен - Говорим за 4 000 000 !!!!!!!!
25.10.2007 18:55
4 000 000 българи не гласуват.
Определено ще тушират всичко негативно ако гласуват. Но те пък естествено са много разочаровани от царя и останалите и пак ще си спят сигурно...
цитирай
4. анонимен - Добрутро свате
25.10.2007 19:44
Akо сега разбирате от "репортажи по темата" че се кУпуват гласове има един мн хубав бг лаф - добрутро свате.
Самите мерки за "справяне с проблема" са така "хитро" измислени та даже и "Анонимен" би ги разбрал.
Абе народна работа - куче влачи рейс, диря няма.
Да живее uk, наздраве.
цитирай
5. patilan - Ирония
26.10.2007 10:25
Иронията е в това, че каквото и да става, съдбата и пътят към по-добро бъдеще си остава в ръцете на хората, но те търсят и вярват в какво ли не, но не и във себе си. Хора, опомнете се, каквото и да чуете от управляващите, само едно няма да чуете... ГЛАСУВАЙТЕ.
Всичко се развива по план, включително и апатията която е налегнала средният Българин. Колкото по-малко гласуват, толкова вотът на разни изселници и неетнически Българи има по-голяма тежест.

Не бъдете апатични и бездейни, защот вашите деца ще плащат за това!
@Ка0:
Демокрацията е отговорност и задължения. След като хората не могат да осъзнаят свойте задължения, то трябва да бъдат, принудени по законене начин да бъдат отговорни.
цитирай
6. teodor - Още едно предложение
26.10.2007 10:39
Един много ефективен, но нереалистичен начин за подобряване на изборната обстановка вече е направен в българския фудбол - чуждестранни съдии.
Опорочаването на всичко свързано с политиката е факт, с който ние българите не можем да се справим. Много е жалко и срамно.
цитирай
7. teodor - Още нещо
26.10.2007 10:44
По повод на Ирония - гласуването само утвърждава статуквото, защото няма избор - системата е толкова изкривена, че както и да гласуваш положението ще остане същото. Това е нещо като "патова ситуация" - нямаме полезен ход.
цитирай
8. анонимен - ka0
26.10.2007 17:53
ka0 - Къде, къде го видя тоя буден народ, в някой американски патриотарски филм ли?
Народа се движи по линията на най-малкото съпротивление мн добре го знаеш.
А линията на най-малкото съпротивление съвпада с острието на бръснача. Стискаш си мизерната службица щото без нея по-зле нали. Получаваш некви хартийки, даваш ги после за храна и консумативи, колкото по-скъпа ти е храна и консумативи толкова по-голяма ти е заплатата.
Въобще вс е точно изчислено няма мърдане. Е друг е въпроса ако навреме се усетиш и не само. След като се усетиш трябва да започнеш да живееш с тази мисъл, да не спиш но да се измъкнеш.
Колкото повече хора се осъзнават толкова повече отслабва силата на империята на злото.
И така, няма да гласуваме, не ни харесва мизерната работа при наглия частник но ще си налягаме парцалите и ще чакаме някой друг.
Еми няма да стане.
Извинявайте ама няма да стане така.
Тълпата с камъните няма да оправи нещата, тя тълпата се появява когато изгладнее достатъчно.
цитирай
9. анонимен - да си живуркат тогава
26.10.2007 18:43
съжалявам много, все повече започвам да разбирам тия които са напуснали тая кошара...
цитирай
10. lambo - Имаш попадение за което не се бях сетил ...
26.10.2007 21:06
"Резултат е ясен: покупко-продажбата на гласове ще стане невъзможна за доказване. А може би точно това е била и целта на депутатите?"

Ще го ползвам в постингите си
цитирай
11. lambo - Не само задължителното гласуване ...
26.10.2007 21:07
е пречка пред купуването на гласове ...

Ако имаш време прочети последния ми постиг
цитирай
12. анонимен - Ако "тъмнатаната" стаичка е наистина тъмна
27.10.2007 17:35
е най-добре, няма да може да се снима качествено !
Пак ялова разпоредба типична за цялото ни ИМ законотворчество. Лошото е, че умишлено а не случайно.
Представям си ако се въведе гласуване по интернет какви резултати ще се получат !Не само задължителното гласуване е панацеята за сегашната българска политическа и пародийно-демократична действителност. Необходими са образователен и имуществен ценз вкл. бълг. грамотност, плащане на данъци, т.н. принцип на отседналост . . . Елементарен актуален пример - не знае името на сегашният кмет и що за животно е общинският съветник, а има GSM с фото и тръгнал да снима в тъмната стаичка!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rrashkova
Категория: Политика
Прочетен: 337272
Постинги: 43
Коментари: 272
Гласове: 611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930