Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2008 17:12 - Русе – 8-ми ден затрупан от сняг и боклуци!
Автор: rrashkova Категория: Политика   
Прочетен: 6009 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 29.07.2008 14:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Русе е в снежен капан седмица след обилните снеговалежи. Докато останалата част от страната се измъкна от кризата, тук положението остава критично: всички второстепенни улици в града са все още заринати с дълбок сняг и непроходими за превозни средства; спирките и тротоарите  остават недостъпни за пешеходци и те също са принудени да се движат по поутъпканите пътни платна, огромни ледени късове висят застрашително от покривите на сградите, да не говорим за препълнените контейнери, както и заринатите с боклуци пространства около тях – те не са събирани от миналата година! Единственото успокоение е, че не мирише поради минусовите температури. А състоянието на  крайните квартали е още по-плачевно! Не искам и да си представям каква кал и киша ни очакват след като снегът започне да се топи.

image  image image

Държа да отбележа, че от  1-ви януари насам не е валяло нито сняг, нито дъжд, не е имало и вятър, няма и поледици – нищо, което да затрудни работата по снегопочистването! Междудругото, по отношение на очакваните поледици, днес научих от медиите за “гениалното” решение на общинската управа да остави 50-килограмови чували с пясък на всички спирки и до всички жилищни блокове, за да можели русенци сами да си опесъчават  местата по които ще стъпват!!! Така, те щели да се предпазят сами от евентуални падания и контузии по заледените улици. Признавам, че въображението ми не стига да си представя как точно ще става това “самоопесъчаване”. Сигурна съм, че с този нестандартен подход ще влезем в националните медии, така че и Вие ще може да проследите как се прилага той на практика, стига чувалите да не изчезнат преждевременно….

Възмущение  /но не изненада / у мен будят  както  престъпното бездействие  на кметската управа, така и мълчанието на партиите /с едно изключение/, на медиите, на бизнеса, на нпо-тата, които не зададоха “неудобни” въпроси, не поставиха срокове, не изискаха отчет за свършеното, не заведоха дела за причинените им имуществени и не имуществени вреди /недоставена стока, счупени крайници, невъзможност за придвижване до работните места и пр./ Всички те явно приемат  ситуацията за нормална?! Чудно ми е какво ли трябва да се случи, за да се изчерпи безграничното търпение на гражданите на Русе -  на онези с парите от данъците на които се плаща и които негодуват само помежду си в тесен семеен кръг, че са принудени вече седмица да газят в дълбоките преспи сняг с риск за здравето и живота си!

Вместо действия,  7-ми ден поред  слушам и чета в местните медии само оправдания - как никой не си призна, че не се е справил, че не е реагирал достатъчно адекватно, че имал проблеми, че е подценил ситуацията, че не му стигат ресурсите да си изпълни ангажиментите….. На пресконференция вчера кметът  казал, че ЩЯЛ да настоява договорът със снегопочистващата фирма да бъде развален, но допълнил, че това не можело да стане така бързо….. В отговор,  управителят на въпросната фирма обвинява за несвършената работа липсата на достатъчно  подходяща техника,  паркираните по улиците автомобили и бездействието на гражданите и фирмите, които не си чистят пред входовете и офисите. Много ми е любопитно ако или когато съвестните граждани  съберат снега пред блоковете какво да правят с него? Да го хвърлят от тротоарите на улицата обратно ли, защото снегопочистващите фирми го изхвърлят по тротоарите от улиците вместо да го извозват. Изобщо за снегоизвозване никой не споменава, нито пък извършва, а доколкото ми е известно услугата, за която плащаме се нарича снегопочистване и снегоизвозване….

        

 

След като градоначалникът ни  не се сети сам в тази извънредна обстановка да събере местния парламент и да се посъветва с него как по бързо да излезе от нея, днес общинските съветниците от ГЕРБ, СДС и ДСБ поискахме извънредна сесия. Някои вече прибързано определиха инициативата за закъсняла, но това не е уместно, защото зимата е в самото си начало и подобни стихии могат да се очакват и повторят във всеки един момент. Затова ние отправихме следните питания към кмета Йотов:

 

1.                               Кои са фирмите концесионери със сключени договори и имащи отношение към снегопочистването в община Русе?  Какви са финансовите параметри на договорите? Какви конкреттни задължения са поели концесионерите за община Русе? Кметът наясно ли е с други ангажименти на фирмите – концесионери по снегопочистването на други общини или области в страната?

2.                             Какво е направено през първите 24 часа от страна на кметската управа?

3.                             Колко машини са работили и работят – къде, кога и кой контролира работния им процес?

4.                             Направени ли са проверки за състоянието на техниката, с която разполагат фирмите-концесионери? А ако са направени – кога?

5.                             Правен ли е преглед на условията в сключените договори между Община Русе и фирмите-концесионери? В тези договори включени ли са условия, срокове и начини за почистване на второстепенните улици и тротоари?

6.                             Има ли схема за снегопочистването в града /паралелно стъпаловидно или друг вид/? Ако има, защо не се изпълнява?

7.                             На заседание на Областния и Общинските кризисни щабове наложени ли са административни санкции за проявеното бездействие по отношение на длъжностни лица и/или общинските фирми? Ако има, спрямо кои?

 

Независимо от отговорите, които ще получим, смятам, че ситуацията в Русе е недопустима за страна, която вече втора година е член на Европейския съюз. В 21-ви век градът ни преживява трудности, съпоставими с тези преди столетие, независимо от множеството декларации и уверения, дадени от местни структури на държавни институции и общината за осъществена навременна подготовка преди началото на  зимния сезон и пълна готовност за него!!!

И тъй като споделям философията, че човек трябва да умее във всяка една ситуация да намери нещо позитивно ми се иска да завърша с   положителните страни на гореописаната. За мен това са: красивата гледка наоколо - снежнобелият сняг е затрупал всички мръсотии и дупки; хората слязоха от колите си и се движат повече на открито, което е особено полезно след коледните и новогодишните празници;  децата извадиха шейните, а някои дори и ските ……….

 

 

 

 

 

 



Тагове:   ден,


Гласувай:
0



1. nikolaybg - Vsi4ko e do vlastite
08.01.2008 17:59
vsi4ko e do vlastite, ot tqh zavisi. Kak taka v Avstria ne se suzdavata takiva situacii??? vav Viena za 69 dni samo 1 put se PODLUZNAH!

Pozdravi na nai-evropeskiq grad v Bulgaria!
цитирай
2. zemaria - общо взето е вярно и дори
08.01.2008 19:34
доста меко казоно. Аз ще сложа един палец нагоре(сиреч един глас) защото за пръв път някой от властимащите, доколкото един опозиционен общински съветник е такъв-назовава проблемите веднага и конкретно и търси отговор. Става дума за една публична трибуна, доста по широка от патетична реторика върху полузадрямали и подсмихващи се дърти играчи на полупразните банки в заседателната зала на Общината. Разбира се, нещата са доста по сложни и ако Танов беше на власт, едва ли биха били по-различни. Не е никаква тайна, че в цяла Бг определени фирми печелят тези търгове и правят съответните договори по определен за тях начин. Иначе щяха да създадат организация, да имат план и да пръскат химикали, час преди да почне да вали, а не два дена след това. Изчислили са хората, по овой белий свет, че така излиза три пъти по -евтино. Обаче тук номерът е не да се свърши работа, а да се усвоят едни пари. За което, нали разбирате... Да критикуваш, означава да имаш по-висок морал от критикувания-да кажеш, аз съм по-добър, ако бяхте избрали нас... А така ли е?Ако да, бихте ли задали същите въпроси на Бойко Борисов на първия партиен конгрес?
Колкото до гореписалата г-жа, нейният акцент е върху нас. Не така, г-жо. Цял живот малко ли ни беше нас да изкарват виновни-за краха на сяйното бъдеще.
Но ако досега не сте разбрали докъде свършат отговорностите на гражданите и къде започват тези на държавата, респ властимащите, в т.ч и общинските власти-е безсмислено да Ви обяснявам.
цитирай
3. rrashkova - Към zaw12929
09.01.2008 18:31
наясно съм, че пясъкът се използва в поледица, но не е работа на гражданите да се "самоопесъчават". Това много напомня на един популярен герой на Илф и Петров, който казва „Грижата за спасяване от удавяне е грижа на самите давещи се“;-)
Запозната съм с клаузата в договорите, че се чисти, когато валежът спре, но тя е пълно безумие. Ами ако валежът не спре няколко дни или седмица, никой няма да излезе и да почне да чисти ли??? На изънредната сесия във вторник ще настояваме тази клауза да отпадне.
Тези хора дето според вас "бродят в студ, сняг и вятър" не ги забелязах, ако бяха бродили достатъчно и си бяха свършили работата щях да им благодаря, макар че това е тяхно задължение, за което им се плаща.
цитирай
4. rrashkova - В-к УТРО днес:3 пъти по-малкият Гюргево чисти снега с 3 пъти повече техника
11.01.2008 12:51

3 пъти по-малкият Гюргево чисти снега с 3 пъти повече техника

В снежния ад РПС извади 10 коли с гребла, а в протокол от ноември са записани 20


44 машини и 180 души са почиствали снега в съседно Гюргево, съобщи тамошният кмет Лучиян Илиеску, цитиран от сайта "Русеинфо". У нас в най-кризисния момент "Русе пъблик сървисиз" изкара 12. За капак се оказа, че и работници не й достигали. Цифрите говорят сами за себе си, още повече че Русе е почти 3 пъти по-голям от съседната румънска общината. Тъй че няма защо да се чудим как на отсрещния бряг нямаше бедствие, а тук вече десет дена не можем да изринем снега от улиците си.
Защо Русе се озова в тази ситуация? Още на 9 ноември 2007 г. общинските специалисти Спасимир Димитров и Константин Методиев проверяват готовността на РПС да посрещне зимата. От изготвения протокол става ясно, че дружествето разполага с 20 машини, снабдени с гребла и разпръскващи устройства, от които само една пясъкоразтилачка е в ремонт. Отделно имало договори за наемане на още 24 трактори, автогрейдери, фадроми и един "Бобкат".
При тази бойна готовност без отговор остава въпросът защо по време снежната блокада в началото на януари фирмата пусна по улиците само 10 свои машини. Поне това сочи общинска справка за периода 1-6 януари 2008 г.
Всъщност с колко реална техника разполага РПС, наследник на "Шеле Русе" ЕООД и на нейния договор с общината за почистване на града, след като "Комуналуниверс" купи немската фирма? Преди 2 години, когато предишните съветници проверяваха концесионера "Шеле България", те се натъкнаха на един много любопитен факт. Почистваща техника на "Шеле Русе" беше вписана като инвестиция на "Шеле България".
Сега, когато отново се говори за прекратяване на договора на РПС, добре би било и този отговор да се чуе на извънредната сесия за снегопочистването. Още повече че един от съсобствениците на "Русе пъблик сървисиз", Ростислав Златарски, вече е общински съветник от коалиция "Инициатива Русе". Същият е и член на икономическата комисия, която е призвана да следи харчовете на общината да са икономически изгодни. А за почистването на Русе, както вече стана ясно, договорът не предвижда да се плаща за конкретно свършена работа, а на моточас, с който могат да се правят математически еквилибристики.
От друга страна ще бъде интересно да се чуе по каква схема общината е организирала почистването на града. Това е важно, защото в договора изрично е записано, че изпълнителят чисти по ред и график, възложени му от общината.
цитирай
5. zaw12929 - zaw 12929 Пробlемите са много Свалям Ви
11.01.2008 21:38
шапка,че не се примирявате с недостатъците.Така трябва.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rrashkova
Категория: Политика
Прочетен: 337275
Постинги: 43
Коментари: 272
Гласове: 611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930