Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 12:52 - Местната власт срещу таговете
Автор: rrashkova Категория: Политика   
Прочетен: 1944 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 30.01.2009 13:59


За последно редовно заседание на русенския общински съвет, подготвих декларация срещу безразборното вандалско драскане по сгради, пейки, витрини, паметници и други места в Русе. Първоначално, тя получи подкрепата на  всички членове на ПК по култура, от чието име бе предвидено да излезе,  а на сесията вчера /29.01/ я  подписаха и останалите  съветници, включително и  кмета.

 Ето и пълният текст на декларацията:

                           
        ПРОТЕСТНА  ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 

Графити субкултурата не подмина България, включително и нашия град.Явлението графити отдавна е в Русе. Ние, членовете на ПК по култура, не отричаме правото му  да съществува и да се определя като култура, мода, изкуство или движение,  но сме против онази част от него, която представлява безразборното вандалско  драскане . Tо, обаче, придоби скандални размери, които е време да забележим .

 

Ние,  съветниците от ПК по култура смятаме, че тази тема  трябва да влезе  в полезрението на местната власт и обществеността и да се направи необходимото с цел ограничаване  увреждането и замърсяването на заобикалящата ни градска среда.

 

Нужни са спешни мерки срещу обезобразяването на фасади, сгради – паметници на културата и архитектурата, пейки, спирки, пътни знаци, витрини и други видове частна или общинска собственост.

 

Затова,  се налага да се  осигури пространство и за този вид творчество. Ние предлагаме на кмета на Община Русе и общинска администрация  да намерят или изградят  едно или повече места /стени/, които да бъдат официално предназначени за подобни изяви, а когато техните автори излизат извън това пространство – те или техните родители да бъдат санкционирани.

 

Апелираме и  към народните представители от нашия регион да станат инициатори за изработването на необходимата нормативна база.

 

           Готови сме да съдействаме и с други предложения в тази посока и се надяваме с общи усилия да намерим  най-верния път за справяне с проблема.

                                                    
Следват 43 подписа
image
  imageimageimageimageimage

 image
imageimage



Тагове:   власт,   местната,


Гласувай:
0



1. анонимен - aRRA
02.02.2009 18:28
Да си драскат тийнейджърите - какво друго да правят, по добре от смукане на марихуана и водка от пластмасови шишенца. Това е вид социален и естествен психологически протест срещу обществото ни като цяло. Тези графити едва ли могат да се четат, но сигурно ако има определени места за писане ,няма да има графити а псувни, може и политически лозунги от които най-вече се страхува всяка власт. т.е. всички полит.сили както в ОС и парламента и извън тях. Вземате се много на сериозно към постигане на невъзможното.
Чудя се защо пенсионерите не вземат по един спрей и започнат да "изписват" стените на обществените сгради и полит.партии ! Сигурно тогава "властта" ще ги въдворява в психодиспансера и ще им забрани да гласуват например.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rrashkova
Категория: Политика
Прочетен: 337280
Постинги: 43
Коментари: 272
Гласове: 611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930