Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2007 16:35 - Електронната демокрация в BG – утопия или реалност ?
Автор: rrashkova Категория: Политика   
Прочетен: 3042 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Вече нищо не може да спре развитието на информационните и комуникационни технологии във всяка сфера на общественно - икономическия живот. Днес в мрежата можем да правим какво ли не - да си запази стая в хотел на другия край на света, да си резервираме самолетен билет, да кандидатстваме за работа, да пазаруваме, да си подадем данъчната декларация, да говорим почти безплатно, но защо все още не можем да гласуваме? Зададен по друг начин въпросът ми е кога от информационните технологии ще пожелаят да се възползват и политическите партии? Прави впечатление, че развитето на политическите сайтове е твърде изостанало в сравнение с развитето на фирмените уебстраници. Ясно, е че този процес не може да отмине политическото ни пространство, нищо, че към днешна дата все още представлява сериозно предизвикателства пред политическата ни класа.

Прави впечатление, че претендентите за лидери на общественото мнение в България не са осбено адекватни на времето в което правят политика.

Факт е, че в политическите дебати рядко чуваме да се говори за е - община, е-правосъдие, е-избори и ако някой настоящ политик дръзне да засегне нюанси от е-демокрация, го прави твърде повърхностно и неуверено - може би, защото за самия него елктронните комуникации не са предпочитана форма на общуване в ежеднвието?! Разбира се има изключения ;-).

И тъй като Интернет се наложи като основен източник на информация за все повече граждани вярвам, че родните представители на полтическата класа, които искат да останат в политическот пространство ще трябва час по- скоро да инвестират сили и средства, за да развият и усъвършенстват своите Интернет комуникации като например могат да започнат със:

- създадаването, популяризирането и редовното обновяваване на сайтовете си в Интернет с цел налагането им като основен източник на политически новини, предстоящи събития, актуални коментари, предизборни платформи, решения, стратегии за управление и пр. .

- стартират он-лайн публични информационни кампании по различни теми и проблеми

- отворят виртуални приемни за граждани, с участието на своите ръководства, депутати, министри и съветници

  • изпращат е-партиен бюлетин до всички заявили желание да получават такъв

  • превърнат ИКТ в мощно средство за вътрешен ПР

     

Информационните и комункационни технологии /ИКТ/ не само могат, но и трябва да бъдат използвани, за да се ангажират всички поколения в демократинчия процес, който далеч не се изчерпва с упражняване правото на глас, а е свързан още с участие в публични обсъждания, информационни камапнии, протестни действия и изразване на гражданска позиция.


ЗА Е-гласуването или кога ще можем да дадем своя вот on-line, влизайки във виртуалната избирателна стая от личните си компютри?


Както вече е известно електронното гласуване е ефективен начин за гласуване и въпрос на политическа воля да се приложи на практика в българската избирателна система. То и днес си е спечелило достатъчна популярност в страни като Швейцария например, която още през 2004 проведе първия в света национален рефендум през Интернет. И след като претендираме да сме Швейцария на Балканите, то трябва час по скоро да приложим пилотния швейцарски опит...;-)

Интернет гласуването няма да промени драстично навиците на хората, но със сигурност ще повиши избирателната активност и ще го превърне в предпочитан метод за мнозина, които са далеч от избирателния си район и нямат необходимите ресурси да пропътуват стотици км. за да упражнят конституционното си право. Преброяването на подадените по електронен път бюлетини е далеч по бързо и по-честно, от съмнителното ръчно преброяване.

Обект на друга тема е въпроса за отсъствието или наличието на интерес от страна на големите и малки партии от примането на Закон за електронното гласуване, защотот част от тях имат интерес да се запази ниската избирателна активност.


За да обобщя и допълня написаното до тук, бих откроила следните предимствата на е-комуникациите в политиката :


  • е-услугите пестят време на политиците и техните избиратели

  • осигуряват двупосочен обмен на информация

  • дават възможност за по-голяма гъвкавост при вземането на управленски решения

  • дават възможност за преодоляване пропастта между избиратели и техните избранници, скъсяват огромна дистанция между хората и властта, така характерна за нашите географски ширини.

  • създават качествено нови взаимоотношения межу гражданите и техните представители в националния и местния парламент .

  • On-line форумите дават възможност на политическите лидери да присъстват на няколко места едновременно

  • Виртуални форуми със свой Дневен ред на различните органи на партията ще садалеч по-ефективни от сегашните бюра, конфернции, конгреси и пр.

  • Създават неформални взаимоотношения, които се раждат и сближават управляващите и управляваните

  • Възможност за контрол и обратна връзка, която ще направи властимащите по-отговорни и отзивчиви към обществените настроения

- Е-комуникациите спестяват неудобството /по чисто физически, психологически или други причини/, свързано с физическото участие в предизборни срещи с обществеността, органзирани от партиите.

- В Интернет форума, избирателите биха задали на своя избранник ред “неудобни” въпроси, които в срещите на живо не намират смелостта да направят.

-Избирателите могат директно да четат политическите платформи на различните партии, да следят за изпълнението на дадените обещания преди избори, да се информират директно за намеренията на всяка партия, претендираща, че е най-достойна за техния вот.

- всеки, който желае ще може да черпи информация от първоизточника, без риск от нейното изкривяане в медиите - от отделни журналисти или цели медии, които обслужат тясно партийни интереси.

Няма съмнение, че Public relations чрез глобалната мрежа са много ефективна техника, тъй като са скоростни, спестяват техническо време, усилия и пари. Време е политическите партии също да проумеят възможностите на World Wide Web.














         



Тагове:   BG,   реалност,   демокрация,   утопия,


Гласувай:
0



1. анонимен - MSDS повдигна дебат за електронно гласуване
05.02.2007 18:51
МСДС организира на 31 януари в НДК в София дискусия по темата за въвеждане на електронното гласуване. Тя е част от инициативата за навременно въвеждане на електронното гласуване в България за предстоящите избори за Европейски парламент и за местна власт.

МСДС е поканила на срещата широк спектър организации и фирми от сектора на информационните технологии, представители на академични институции и медии. Те ще обсъждат технологичните решения за въвеждане на електронното гласуване.

Целта на въвеждането на вота по електронен път е улесняване на хората в неравностойно положение; по-лесно, удобно и активно участие на младите хора; активизиране и подпомагане на вота на българите в чужбина, увеличаване на избирателната активност в България.

Тази практика може да се въведе под различни форми чрез интернет, мобилни телефони или специализирани устройства в избирателните секции.

През 2003 г. Комитетът на министрите на външните работи на страните членове на Съвета на Европа прие специален документ, в който се установят стандарти и препоръки за електронното гласуване
цитирай
2. анонимен - prez 2009 ще има електронно гласуване
05.02.2007 18:57
На срещата присъстваха представители на Вивател, M-tel, ДАКСИ - България, ДАИТС, БАИТ, Информационно обслужване, Хюлет Пакард и др.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rrashkova
Категория: Политика
Прочетен: 337265
Постинги: 43
Коментари: 272
Гласове: 611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930