Постинг
21.04.2009 14:15 -
Следпразнично
Всички празници в България си приличат, защото протичат по един и същи начин – отминават на маса и не оставят нищо след себе си /освен някой килограм в повече /. Все едно дали повода е църковен, национален/държавен/ или семеен. Дори разликата в ритуала няма значение - весел или тъжен – радваме се и скърбим с ядене. Сватба или кръщене, погребение или помен, в къщи, в църквата, в ресторанта или на гробищата – всичко е съсредоточено около храната. Тя е издигната в култ. Различни са само мястото и менюто. На Великден - яйца, козунаци и зайци, на Гергьовден - агне, Никулден - шаран, на Бъдни вечер - постни гозби, а на Коледа - прасе или пуйка…Така сме превърнали празниците в един неспирен хранителен маратон в който поемаме в излишък мазно-солено-сладко.Към тази равносметка може да прибавим и станалите традиция по време на празници случаи с фатален край, спешните отделения пълни с пострадали в катастрофи, причинени от пияни шофьори; повечето боклуци наоколо, бум на кражбите и вандалските прояви и пр.
Всъщност, от начина по който празнуваме става пределно ясно кои сме, какви са нашите ценности, как общуваме, каква е културата ни, в какво вярваме и как живеем.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол